Smudge sticks – darilo iz vrta
25.08.2015

Se vam je žajbelj preveč razbohotil na vrtu? Vam je cedra zrastla 'preko glave'? Ne veste kam z ostanki porezanih grmičkov sivke in rožmarina?
Namesto v čaju ali hrani se lahko dišavne rastline uporabijo za izdelavo smudge sticks ali dišavnih palčk. To so med seboj trdno povezane aromatične rastline, ki se potem, ko so dobro posušene, zakurijo in pustijo, da počasi zgorijo. Dim, ki se pri tem razvije, odišavi in očisti prostor.


Kokedama ali mahOkrogla- kaj je to?
14.06.2015

Nič v zvezi s kokoškami, niti s kakšno pomembno damo, temveč s kroglo in mahom. In seveda z Japonsko, od koder prihaja ime Kokedama, ki v prevodu pomeni 'mahovnata žoga' (KOKE - mah in DAMA – krogla). Lahko ji rečemo tudi lebdeči miniaturni vrtiček ali pa kot smo jo poimenovali mi - mahOkrogla.
Kokedama je tip bonsaja v obliki krogle, ki je lahko viseča, samostoječa ali položena v različne položaje. Bistvo kokedame je v tem, da je substrat oblikovan v kroglo, ki je obdana z mahom. Iz te mahovnate krogle rastejo različne rastline.


Vrt za pande
07.12.2014

V družinah z otroki je skoraj praviloma nekje v stanovanju predal ali škatla, kjer se skrivajo razne majhne živalske figurice. Ideja, kako jih oživiti, je tu: naredimo jim pravi dom. V našem primeru smo poskrbeli za pandjo družino in ji v lesenem zabojčku uredili razkošen vrt za pande.
Najprej smo poskušali ugotoviti v kakšnem okolju živi še teh nekaj pand. Hitro je padla ideja, da moramo iti ven v naravo in poiskati primeren rastlinski in ostali material, iz katerega bomo oblikovali habitat za pande. Ni bilo treba veliko hoje, že smo imeli polne roke kamnov in kamenčkov, trave, bambusovih vejic in listja.


Prenova javnega prostora v soseski Grba
01.12.2014

Soseska Grba je bila zgrajena leta 1988 in je imela urejena tudi otroška igrišča ter prostore za druženje. Predvsem na področju skupnih odprtih prostorov se od gradnje naprej ni skoraj nič vzdrževalo in obnavljalo. Posledično je prihajalo do prisvajanja skupnih prostorov v obliki zasajevanja zelenic in parkiranja na igriščih ter poteh. Prvotni namen druženja in igre na teh površinah je dobesedno izginil.
S strani krajevne skupnosti in občine ni prišlo do podpore pri obnovi, zato se je skupina stanovalcev odločila spremeniti stvari na bolje. Po pogovorih z ostalimi stanovalci si je zastavila cilj obnoviti skupni javni prostor, ki ga predstavljajo manjša zelenica z otroškim igriščem in večja zelenica, ki je namenjena druženju in igri.


Visoke grede – še en izum Kitajcev
08.10.2014

Ne samo papir, smodnik in po najnovejših dognanjih tudi igro golf, tudi danes zelo priljubljene visoke oziroma dvignjene grede, so izumili Kitajci. In to že pred tisočletji, kot navajajo pisni viri.
Kljub razsežnostim prostora, ki ga obsega Kitajska, so tamkajšnji ljudje razvili način gojenja zelenjave in ostalih kultur, ki je primeren tako za ogromna terasirana polja, kot za najmanjše vrtove, ki ne obsegajo več, kot je velikost ute za shranjevanje orodja v evropskem vrtu.


Igralo malo drugače
23.09.2014

Ste že kdaj poskušali narediti nekaj otipljivega s svojimi rokami? Če da, potem poznate občutek, ki človeka preveva po končanem delu. Od ideje postavitve igrala do uspešne izvedbe smo se stanovalci manjše soseske marsikaj naučili in stkali nove vezi. Predvsem pa so zadovoljni otroci, katerim se je odprl nov prostor za igro, učenje in pridobivanje dragocenih izkušenj.
Pri oživljanju zapuščenih in z avti zaparkiranih kotičkov manjše soseske v Ljubljani, smo se stanovalci odločili spremeniti stvari na bolje. Odstranili smo polomljeno gugalnico, ki je bila preraščena z grmovnicami, katere smo zamenjali z novimi.


Dobrodošli na blogu!
23.09.2014

Na blogu pišem o vsem, kar je povezano z naravo, prostorom in človekovim bivanjem v njem. Najsi bodo to strokovni nasveti ali konkretne rešitve o urejanju zunanjih prostorov, primeri dobre prakse ali zgolj stvari, ki so vir navdiha pri ustvarjanju.