Igralo malo drugače
23.09.2014

Ste že kdaj poskušali narediti nekaj otipljivega s svojimi rokami? Če da, potem poznate občutek, ki človeka preveva po končanem delu. Od ideje postavitve igrala do uspešne izvedbe smo se stanovalci manjše soseske marsikaj naučili in stkali nove vezi. Predvsem pa so zadovoljni otroci, katerim se je odprl nov prostor za igro, učenje in pridobivanje dragocenih izkušenj.


Pri oživljanju zapuščenih in z avti zaparkiranih kotičkov manjše soseske v Ljubljani, smo se stanovalci odločili spremeniti stvari na bolje. Odstranili smo polomljeno gugalnico, ki je bila preraščena z grmovnicami, katere smo zamenjali z novimi. Namesto nje bi radi postavili novo, lepo in domiselno igralo za naše otroke. Toda kakšno? Po pregledu ponudbe igral na trgu, katerih cena je močno presegla naš finančni domet, se je porodila zamisel, da naredimo igralo sami. Zakaj pa ne? Ceneje bo, vsakdo bo lahko sodeloval pri delu, igralo bo narejeno po meri in bo imelo posebno vrednost, saj bo unikatno. Na navdušenje večine se odločimo, da naredimo igralo iz odpadnih avtomobilskih gum.

V Sloveniji poznamo takšna igrala bolj iz preteklosti. Ko smo še mi hodili v šolo, radi rečemo. Danes opazimo zgolj kakšno gugalnico in piramido iz črnih gum. In zanimivo, ta igrala so vedno zasedena. Pri iskanju primerov iz tujine, se nam odpre množica zelo domiselnih in izvirnih preoblikovanj odpadnih gum v privlačna igrala.

Specifika danega prostora je zahtevala oblikovanje dokaj majhnega igrala. Na razpolago smo imeli dobre tri kvadratne metre in višine dobrega metra. Nič kaj razkošno. A dovolj za postavitev igrala v obliki avta.

Po uskladitvi, kako bo avto izgledal, smo potrebovali sedem gum (štiri manjše, tri večje), katere smo zastonj dobili na odpadu. Mimogrede, gume vam bo podaril bližnji vulkanizer, če ni odpada v vaši bližini. Sledil je najbolj umazani del, razmaščevanje in čiščenje gum. Pozor, pri tem delu so rokavice nujne. S sredstvom za razmaščevanjem smo namazali gume, jih pustili nekaj minut, nakar smo jih zdrgnili s ščetko. Nato smo gume splakovali z vodo, dokler ni od gume pritekla čista voda. Na koncu smo jih osušili s krpo.

Lepo očiščene gume smo pobarvali z živimi barvami, ki pritegnejo pogled, a so hkrati nemoteče za širšo okolico. Poleg tega se pobarvane gume manj segrevajo na soncu kot črne gume. Izbira barve za gume zna biti težavna, saj je večina barv slabo obstojnih na materialu, kot je guma, ki se razteza. V poštev bi prišle industrijske barve, ki pa so žal predrage in strupene. Odločili smo se za tessarol akril emajl barvo, ki ni škodljiva okolju in otrokom. Zaradi slabše obstojnosti, je po enem letu nujna prenova.

Naredili smo dva nanosa barve s čopičem, kar se je izkazalo za dokaj zamudno opravilo, sploh, če še zraven štejemo sušenje. Če imate na voljo odprt prostor, priporočam uporabo tlačne pištole, gre hitreje in nanosi so bolj enakomerni.

Za montažo gum v celoto, smo potrebovali tri močne stvari: svedre, vrtalni stroj in predvsem močne roke. Gume imajo namreč v notranjosti vgrajene žice, ki jih s težavo prevrtamo in zraven se kadi in smrdi. Maska je priporočljiva. Ko smo gume na stikih privijačili z vijaki, se je začela kazati oblika nastajajočega avta. Vsi smo bili navdušeni. To nam je dalo energije za nadaljnje delo. Ker pa ni avta brez volana, smo na leseno armaturo, pritrjeno na sprednjo gume, privijačili volan od odslužene "katrce". Da v gumah ne zastaja deževnica, smo v vsako gumo navrtali vsaj štiri luknje, od koder lahko voda odteka.

Nato smo avto prestavili na prej pripravljen prostor, kjer smo ga z zelo dolgimi in močnimi vijaki pritrdili v betonski temelj. Da smo igralo še bolj trdno pritrdili, smo gume, ki predstavljajo kolesa, zabetonirali v tla. Okoli smo nasuli prod primerne granulacije za otroška igrišča. Komaj smo končali z delom, že so se otroci radovedno zbirali okoli novega čuda. Tudi skozi celoten proces dela so otroci radi sodelovali in z velikim zanimanjem spremljali, kaj nastaja izpod rok njihovih staršev.

Pri izdelavi igrala smo upoštevali vse varnostne standarde. Pazili smo, da med montažo nismo ustvarili manjših lukenj, kamor bi lahko zašla otroška noga ali roka in je potem ne bi mogli izvleči. Skrbno smo porezali predolge vijaki in jih pobrusili, da niso ostri.

Po enem letu uporabe, se je igralo v obliki avta izkazalo za zelo dobro odločitev. Uporabljajo ga tako mlajši kot starejši otroci, eden ali več otrok hkrati. Služi kot plezalo, skrivališče, zbirališče, držalo, sedalo in ne nazadnje kot vozilo, s katerim se otroci odpeljejo na izlet. Predvsem mlajši se zaposlijo z vtikanjem kamenčkov v reže gum, spuščanjem kamenčkov po gumah, vrtenjem volana in podobno. Starejši se zaposlijo z domišljijskimi igrami kot so igre vlog. Igralo je uporabno v vseh letnih časih. Tudi v času snega in žleda je bil pravi izziv se odpeljati po snežni pokrajini.

Avtek, kot ljubkovalno rečemo našemu igralu, je dal prostoru novo kvaliteto. Poleg osnovne funkcije igrala je postal točka orientacije, stične točke, kjer se dobimo, zberemo, pofočkamo. In kako ironično, avto igralo stoji na mestu, kjer so bili prej parkirani pravi avtomobili.

|Nazaj na Blog|