Vrt za pande
07.12.2014

V družinah z otroki je skoraj praviloma nekje v stanovanju predal ali škatla, kjer se skrivajo razne majhne živalske figurice. Ideja, kako jih oživiti, je tu: naredimo jim pravi dom. V našem primeru smo poskrbeli za pandjo družino in ji v lesenem zabojčku uredili razkošen vrt za pande.


Najprej smo poskušali ugotoviti v kakšnem okolju živi še teh nekaj pand. Hitro je padla ideja, da moramo iti ven v naravo in poiskati primeren rastlinski in ostali material, iz katerega bomo oblikovali habitat za pande. Ni bilo treba veliko hoje, že smo imeli polne roke kamnov in kamenčkov, trave, bambusovih vejic in listja.

Sledilo je oblikovanje vrta v zabojčku. Tukaj lahko prepustimo otrokom prosto pot, da sami ugotovijo, kaj kam postaviti, da bodo pande zadovoljne. Otroci zelo suvereno in zelo smiselno določijo, kje bo prostor za spanje, igro, kje bodo gozd, travnik, gore, poti. Ne pozabijo niti na pitje vode in hrano. Sledijo še detajli in na koncu postavitev pande z mladički v njihov novi dom. Prvi, kreativni del igre je tako končan in začne se drugi del, domišljijska igra.

Pri oblikovanju vrta za pande se otroci spoznavajo z različnimi materiali, razvijajo svojo domišljijo, pridobivajo prostorsko predstavo, so kreativni in ne nazadnje se veliko naučijo o življenjskih prostorih in navadah živali.

Že na samem sprehodu v naravi velikokrat dobimo kakšno idejo ali pa prinesemo domov nabirke kot so plodovi, veje, listje, kamni in naenkrat se odpre cel kup možnosti, kaj s tem narediti. Ideja ustvariti mini vrt v zabojčku ali v kartonasti škatli, je dobra ideja za preživljanje dolgih zimskih večerov. Naslednjič lahko naredite polarni vrt, kmetijo, park dinozavrov, možnosti je ogromno. In nič hudega, če bodo skozi igro v zabojček zašle živali, ki tja po prepričanjih odraslih ne sodijo.

|Nazaj na Blog|