Smudge sticks – darilo iz vrta
25.08.2015

Se vam je žajbelj preveč razbohotil na vrtu? Vam je cedra zrastla 'preko glave'? Ne veste kam z ostanki porezanih grmičkov sivke in rožmarina?


Namesto v čaju ali hrani se lahko dišavne rastline uporabijo za izdelavo smudge sticks ali dišavnih palčk. To so med seboj trdno povezane aromatične rastline, ki se potem, ko so dobro posušene, zakurijo in pustijo, da počasi zgorijo. Dim, ki se pri tem razvije, odišavi in očisti prostor.

Smudge sticks so izdelovali že Indijanci. Dišavne palčke so uporabljali za poleg čiščenja prostorov, še za blagoslavljanje in zdravljenje. Verjeli so, da dim, ki nastane ob ritualu kurjenja palčk, očisti prostore in pomaga opuščati staro, da bi lahko prišlo novo.

Izdelava palčk se je ohranila vse do danes, saj je enostavna in zanjo ne rabimo veliko materiala. Originalno so Indijanci uporabljali žajbelj, divji pelin in cedro. Mi bomo uporabili, kar imamo pri roki in izdelali različico smudge stick-a poimenovano dišavka.

Rastline kot so sivka, rožmarin, timijan, kadulja, meta, melisa, cipresa, brin, naberemo v lepem, suhem dopoldnevu in jih takoj uporabimo, saj se posušeni deli rastlin kasneje težko zvežejo v trden snopič. Potrebujemo še škarje in vrvico, za katero je dobro, da je iz naravnih materialov, saj bo zgorela ob kurjenju palčk.

Posamezne vejice narežemo na isto dolžino, približno na 10 do 20 cm. Nato jih skrbno in zelo trdno povežemo z vrvico in s tem preprečimo, da bi pri zgorevanju odpadale posamezne vejice.

Kako vežemo? Najbolje je začeti pri delu, kjer bomo palčko držali. Ta del večkrat ovijemo z vrvico in naredimo vozel. V naslednjem koraku ovijamo z vrvico navzgor proti vrhu in nato od vrha navzdol v drugi smeri. Tako da dobimo križ-kraž vzorec. Na koncu trdno povežemo še spodnji del za držanje in prihranimo nekaj vrvice za obešanje dišavke. Če smo uporabili iglavce za izdelavo dišavke, bo najbrž potrebno postopek križ-kraž ovijanja večkrat ponoviti. Za rastline z večjimi listi bo dovolj enkraten postopek.

Tako povezane snopiče obesimo v zračen in temen prostor, da se posušijo. Ko nastopi čas za kurjenje, preverimo, če so dišavke res dobro suhe in jih prižgemo, najbolje s pomočjo sveče.

Ko po nekaj sekundah opazimo, da so zagorele, jih nežno upihnemo in pustimo, da se od njih samo kadi. Palčko položimo na krožnik ali kaj podobnega, da pepel ne bi povzročil požara. Palčke pustimo nekaj minut, da počasi izgorevajo, nato zadušimo ogenj ali zdrobimo tleči konec. Izogibamo se gašenju z vodo, saj s tem preprečimo nadaljnjo uporabo dišavke. Pa veliko veselja pri ustvarjanja dišavk in preganjanju zlih duhov, negativnih misli ali pa komarjev!

|Nazaj na Blog|